Domov | Opis izdelka minoxidil | Rezultati uporabe | Mnenja uporabnikov | Vzroki za izpadanje las | Novosti

Vzroki za izpadanje las

Izpadanje las je težava, s katero se spopada vedno več ljudi. Lasje nam lahko izpadajo iz različnih razlogov kot so: bolezen, neprimerna prehrana, stres, hormonsko neravnovesje itd. Vendar se po navadi izpadanje las zaradi zgoraj omenjenih razlogov po krajšem obdobju umiri oziroma preneha.

V kolikor pa nam lasje izpadajo že dlje časa in opažamo, da so naši lasje vedno bolj redki in tanki pa je lahko razlog kombinacija dednosti in občutljivosti vaših lasnih mešičkov na moški hormon DHT. Androgenetična alopecija ali moška plešavost je postopno tanjšanje las na točno določenih predelih lasišča, to je na temenu in sencih(visoko čelo). Tu se nahajajo lasni mešički, ki so občutljivi na delovanje hormona dihidrotestosterona (DHT), ki v telesu nastaja s pretvorbo moškega spolnega hormona testosterona. Že kmalu po puberteti se na teh predelih lasni mešički pod vplivom hormona DHT postopoma zmanjšujejo, kar opazimo kot postopoma tanjše lase, dokler popolnoma ne izginejo. Ker DHT povzroči tudi skrajšanje anagene faze, v kateri las aktivno raste, izpadajo vse krajši lasje. Končna faza omenjenega procesa je pleša, lasišče brez las.

Ta oblika izpadanja las se začne pojavljati pri nekaterih moških že pred 20. letom starosti, z leti pa postaja vedno bolj pogosta. Do 50. leta pa prizadene že vsakega drugega moškega. Prizadene pa lahko tudi ženske.

Obstajajo pa zdravila, ki proces izpadanja in tanjšanja las zaustavijo ali vsaj upočasnijo. Učinkovita so tako dolgo, dokler jih uporabljamo. Če prenehamo z uporabo  se proces zmanjševanja lasnih mešičkov ponovno nadaljuje. Edini dokazani in s strani svetovne zdravstvene organizacije potrjeni zdravili sta:

  • Finasterid (Propecia hormonske tablete, ki Vam jih lahko predpiše zdravnik in jih je potrebno ob predložitvi recepta plačati cca. 52€ za 28tabletk-to je za 28 dni. Potrebno jih je jemati 1krat na dan vsak dan).
  • Minoxidil, ki ga priporočajo zdravniki in dermatologi, je dermalna raztopina v obliki 2% in 5%, ki se uporablja lokalno. Dvakrat dnevno ga je potrebno vmasirati na prizadete dele lasišča. Ni popolnoma jasno kako deluje, vendar so v kliničnih raziskavah dokazali, da minoxidil preprečuje izpadanje las in so opazili ponovno rast las pri 85% moških, ki uporabljajo minoxidil dvakrat na dan.

Slika: 7 FAZ NAPREDOVANJA IZPDANJA LAS