Domov | Opis izdelka minoxidil | Rezultati uporabe | Mnenja uporabnikov | Vzroki za izpadanje las | Novosti
Novice izpadanje las
So našli pravi vzrok za nastanek plešavosti? PDF Natisni E-pošta

So našli pravi vzrok za nastanek plešavosti?

Konec marca oziroma začetek aprila 2012 so se pojavile mnoge informacije o novem odkritju vzrokov izpadanja las in potencialnega razvoja novih zdravil proti plešavosti. Znanstveniki iz Univerze v Pennsylvaniji, na čelu z Dr. George Cotsarelis-om so prišli do spoznanja da naj bi bil za izpadanje las in plešavost odgovoren protein-beljakovina imenovana Prostagladin D2 (in druge GPR44), ki so prisotne v večjih količinah na prizadetem delu lasišča, kjer nastaja pleša. Njihova študija je torej pokazala, da je prostogladin kriv zaradi svoje prisotnosti za izpadanje las, saj zavira rast lasne korenine in jo na nek način uničuje. Razlog za to je vedno slabši las, ki je tanjši njegova faza rasti pa je vedno krajša.

Zaenkrat po teh udarnih novicah pred štirimi, peteimi meseci ni novosti, čeprav so začeli z iskanjem in testiranjem novih potencialnih zdravil na podlagi zgoraj navedenih ugotovitev. Lahko se vprašamo ali se nam kmalu obeta novo, res učinkovito zdravilo proti plešavosti? Mogoče a zanekrat še ni nobenih namigov kdaj bi to lahko bilo in ali sploh bo. Do takrat pa sta na voljo že mnogokrat omenjena finasteride in seveda minoxidil.

Vsi skupaj pa seveda upamo na čimprejšnje plasiranje kakšnega učinkovitega in popolnega zdravila proti izpadanju las.

Zadnjič posodobil Sreda, 25 Julij 2012 15:41
 
Rogain in Foligain minoxidil PDF Natisni E-pošta

Rogaine in Foligain minoxidil proti izpadanju las

Mnogi se sprašujejo kakšna je razlika med samimi izdelki z minoxidilom. Na trgu obstaja kar nekaj izdelkov z minoxidilom eni so v obliki tekočine, drugi v obliki pene. V enih je vsebonost minoxidila 2% v drugih 5%, nekje v Združenih državah Amerike pa najdemo še celo močnejše različice.

Najpogosteje uporabljana različica in po izkušnjah mnogih za moške zelo učinkovita je minoxidil 5%, medtem ko pa ženske uporabljajo 2%. Tudi nekateri moški so uporabljali minoxidil 2% proti izpadanju las, ko še tega ni bilo na voljo pri nas.

V prvih letih je bila na voljo proti izpadanju las samo tekoča oblika minoxidila, ki pa je nekaterim uporabnikom povzročala kar nekaj nevšečnosti. Njihovi lasje so se hitro mastili, nekaterim je zaradi močenja lasišče dražilo ali jih malo srbelo. Tisti bolj občutljivi pa so dobili perhljal ali rahlo rdečico. Zato so proizvajalci razvili različico minoxidila v peni, ki se je pokazal kot najboljša izbira. Njegove prednosti pred tekočino so te, da se hitro vpija v kožo, je enostavnejši ta uporabo, ne masti lasišča kot tekočina in je bolj prijazen koži. Uporabniki poročajo o bistvenih prednosti pene pred tekočino, tako da večina prisega na penasto obliko minoxidila.

Minoxidil 5% za moške proti izpadanju las v peni, proizvajata dva Ameriška proizvajalca, gre za izdelka Rogaine in Foligain. Se pa tudi ta dva medsebojno razlikujeta v sami kompaktnosti pene. Rogaine minoxidil je bolj kompaktna, bolj prijazna in enostavna pena za uporabo. Ima tudi boljše lastnosti ter manj masti lasišče. Medtem, ko se pena foligain hitro spreminja v tekočino in bolj opazno in hitro masti lasišče kot Rogaine. Foligain je cenovno nekoliko ugodnejši, saj je flaška s količino za do tri mesece. Izkušnje pravijo, da skoraj vsi pravijo, da je Rogaine res boljši in kvalitetnejši saj gre nenazadnje za izdelek-tekočino proti izpadanju las, ki je edini potrjen s strani FDA(amariško ministrstvo za zdravje) in je klinično dokazan da ima dokazljive rezultate pri večini rednih uporabnikov.

Zadnjič posodobil Sreda, 09 Maj 2012 08:42
 
Izpadanj las spredaj in visoko čelo PDF Natisni E-pošta

Izpadanje las spredaj in visoko čelo

Izpdanje las je velikokrat eden izmed signalov, da se ljudje počasi staramo. Seveda se veliko, nekateri pravijo kar 2 od 3 starejših moških, srečuje z izpadanjem las. Najpogosteje se ta kaže z redčenjem las ali pa višanjem čela. Seveda nekatere to prizadene v večjem obsegu nekatere pa v manjšem.

Ampak, izpadanje las pa ni le problem staranja, saj se z izpadanjem las srečujejo mnogi fantje že po 20 letu. Kdaj komu začnejo izpadati lasje, v kakšnem obsegu je odvisno od posameznikovih genov in občutljivosti njegovih lasnih mešičkov na moške hormone (DHT). Tako pod vplivom DHT postajajo lasne korenine skozi mesece in leta vse bolj poškodovane in ozke, kar je vidno v vedno bolj tankih, puhastih, redkih in manj kakovostnih laseh, ki odmirajo. Lasje najbolj izpadajo in se redčijo na območjih ki so občutljiva na DHT, to je: sprednji del (sprednja linija in visoko čelo, teme in vertex). Predel izpadanja je spet odvisen od posameznikove genetike.

Mnogi genetskega izpadanja las dolgo časa niti ne opazijo, razlog za to je še vedno zadovoljiva gostota las. Opazijo ga šele potem ko izgubijo tudi do 50 odstotkov las na genetsko občutljivem območju in je že očitno vidno, da je prišlo da opaznih sprememb.

Za 95% moških, ki jim izpadajo lasje je odgovoren hormon DHT  oz. zgoraj omenjeni problem genetska občutljivost posameznika na DHT! Izpadanja, tankih las, plešavosti NE POVZROČA slaba prekrvavitev, zamađene pore, pomanjkanje kisika kot to želijo prikazati nekateri prodajalci določenih svojih izdelkov!

Seveda pa živimo v obdobju kjer se nenehno iščejo rešitve za izpadanje las. EDINE dokazane rešitve proti plešavosti, ki so potrjene s strani FDA(amariška agencija za zdravje in zdravila) so:

Minoxidil in Finasteride(znane kot hormonske tablete Propecia, z možnimi stranskimi učinki). Seveda so tukaj tudi Operacije oziroma presaditev las.

- Tablete Propecia(Finasteride) so na voljo le na beli recept in so samoplačniške (trenutna cena cca. 52€ za 28 tablet(28dni)). Delujejo po sistemu, da znižujejo moško spolni hormon, tako se pri nekaterih pokažejo tudi nekateri možni stranski učinki (zmanjšana želja po spolnosti in/ali težava pri dosegu erekcije,zmanjša količina sperme, alergične reakcije, vključno z izpuščajem, srbenjem..)

- Minoxidil 5% ali 2%(tekočina, ali pena), je na voljo v prosti prodaji v lekarnah, spletnih trgovinah in drugih specializiranih trgovinah. Je potrjen s strani FDA(amariška agencija za zdravje in zdravila) in je testiran na več daljših raziskavah na velikem številu moških kot tudi žensk. Rezultati izboljšanja so bili dokazani pri kar 85% udeležencih (rezultat odvisen od posameznika). Rezultate so merili na podlagi zmanjšane količine izpadlih las in na podlagi večje rasti in gostote las. Uporabljali pa so tudi fotografske tehnike in mikrokamere za oglede napredkov. Minoxidil 5% je priporočen za moške z večjim učinkom na plešavost. Za manjšo občtujivost lasišča in prijaznejšo uporabo in reakcije lasišča priporočamo minoxidil v peni. Najboljša opcije je Rogaine 5%.

Najtežji predel izpadanja las za zaustavljanje je vsekakor sprednja linija in visoko čelo. Vendar pa se je tudi tukaj pokazal minoxidil, kot najboljša in morda edina trenutna rešitev!

Dlje časa so menili, da je minoksidil katerega so testirali učinkovit in daje rezultate, le na zgornjem delu glave in vertex-u. Nekateri so menili, da je neučinkovit pri zdravljenju na čelnem predelu izpadanja las. Vendar, je leta 2003 študija pokazala, da je bil Rogaine minoxidil (blagovna znamka minoksidil) učinkoviti pri zdravljenju na čelnem izpadanje las. Vendar pa, kot smo je navedeno v izgubo las map Regija zgoraj, ne zamenjevati čelnem zahtevkov rast las z povzročajo novih las, da raste v templju regiji, saj ne bo rasla nove dlake v templju območju."Rezultati v 48. tednu (zaključek 48 tedenske študije) kažejo, da so bili vidni rezultati in fotografsko vidne izboljšave na čelnem predelu lasišča pri 51 odstotkih moških z uporabo minoksidila 5%, 42 odstotkov z uporabo minoksidila 2%, in 13 odstotkov uporabnikov placebo. Med temi moškimi , zmerno do veliko povečanje rasti las so opazili pri čelnem lasišču regije 19 odstotkov moških z uporabo minoksidil 5 odstotkov, 10 odstotkov z uporabo 2 odstotka minoksidil, in 3 odstotke placebo uporabnikov. Pri ostalih je bilo opazno povečanje število las."- Dermatology Times, 2003

Minoksidil zahteva uporabo dvakrat na dan. Njegovo delovanje je takšno, da deluje dokler ga uporabljamo. V primeru, da z uporabo minoxidila prekinemo za nekaj časa bo nova rast las prekinjena. V kolikor želite ohraniti vse nove zrasle lase in preprečiti nadaljnje izpadanje/redčenje bo potrebna redna uporaba minoxidila brez prekinitve.


Zadnjič posodobil Sreda, 09 Maj 2012 08:41
 
Resnična zgodba: Moja zgodba o težavah z izpadanjem las in rešitvami PDF Natisni E-pošta

Resnična zgodba: Moja zgodba o težavah z izpadanjem las in rešitvami

Kot mnogo oseb so se tudi meni po 20 letu začele pojavljati težave z izpadanjem las. V tistem obdobju so bili moji lasje zelo gosti, zato tudi nisem posvečal prevelike pozornosti izpadlim lasem, saj smo že vsi slišali, da lasje izpadajo in rastejo novi. Vendar, sem opažal veliko las v umivalniku ob česanju, oblikovanju frizure in podobno. Mislil sem da je mogoče razlog gel ali pa pač prehodno izpadanje las. Opazno je bilo tudi veliko las na vzglavniku. Prvih nekaj let nisem sploh pomislil, da bi lahko šlo za dolgoročno izpadanje las, ki vodi k deli ali popolni plešavosti. Po nekaj letih, pa sem začel opažati vidne spremembe na lasišču: povišano čelo in redkejši lasje na temenu. Takrat sem videl, da je nekaj resnično narobe.

Najprej sem poizkušal z raznimi šamponi iz reklam, drogerij trgovin ampak po resnici povedano ni bilo nikakršnega učinka. Nato sem poizkusil z raznimi ampulami –tekočinami iz lekarne in drogerij, rezultat: ponovno brez uspeha. Ko sem opazil, da v dolgem času nič ni pomagalo sem se odločil za obisk zdravnika.

Odpravil sem se k osebnem zdravniku, ki me je poslal na osnovne preiskave (voda, kri) saj bi morebitno izpadanje las lahko povzročale kakšne težave z zdravjem (ščitnica ipd.) Po preiskavah smo prišli do zaključka da vzrok za izpadanje las niso zdravstvene težave. Predvidevali smo, da gre za tako imenovano moško izpadanje las oziroma preobčutljivost lasnih korenin na moške hormone.  Nato je sledil še obisk k dermatologu, ki je glede na redkejše in tanjše lase na določenih predelih in višanje čela potrdil omenjeno diagnozo: moško izpadanje las. Poudaril je da obstajata samo dve zdravili, ki dokazano dajeta rezultate pri preprečevanju izpadanja las. Ti zdravili sta: tablete Propecia(finasterid) in učinkovina minoxidil. Vsi ostali komercialni izdelki, kot so šamponi, ampule pa žal tovrstnega dolgoročnega izpadanja ne preprečujejo. Glede tablet Propecia in učinkovine minoxidil sem si veliko prebral na spletu. Najprej sem se odločil za tekočino minoxidil 2%, ki so jo prodajali v lekarni. Uporabljal sem jo nekaj mesecev, vendar mojemu lasišču nikakor ni ugajala. Dobil sem rdeče in srbeče lasišče zato sem z uporabo tekočine minoxidil iz lekarne prenehal. Lasje so še vedno izpadali, zato sem se kljub možnosti stranskih učinkov(o katerih si lahko preberete na spletu in navodilih) tablet propecia(finasterid) in njihovi zelo visoki ceni odločil, da jih preizkusim. Saj se je moje stanje hitro slabšalo, izpadalo je vedno več las. Z belim receptom od zdravnice sem kupil v lekarni prvo škatlico tablet Propecia.  V škatlici je 28 tablet, vsak dan je potrebno zaužiti eno. Torej ena škatlica zdrži 28 dni t.j. 4 tedne. Tablete blokirajo eno vrsto hormona na katerega so občutljive naše lasne korenine. Delujejo pa samo tisti dan ko smo tabletko zaužili. Torej je potrebno tablete uživati vsakodnevno in neprekinjeno. Tablete sem uporabljal nekaj mesecev, po nekaj mesecih lahko rečem, da je bilo izpadanje manjše in nekaj izboljšav na lasišču je bilo. Med samo uporabo tablet nekakšnih zelo opaznih stranskih učinkov nisem imel, razen na začetku, mogoče kak teden ali dva(zmanjšana potreba po spolnosti). V vseh mesecih uporabe pa se je vmes mogoče pojavil kak dan v katerem se je pokazal stranski učinek tabletk(padec želje po spolnosti) ampak samo parkrat. Vendar visoka cena (trenutno cca 52€ na vsake 4 tedne) in pa dejstvo da gre za hormonske tablete, ki vplivajo na hormone in možnost večjih stranskih učinkov, sta me pripeljali do zaključka in penehanja uporabe tablet Propecia.

V naslednjem obdobju nisem uporabljal nobenih izdelkov, moje stanje z lasmi pa se je slabšalo. Enega dne sem prišel v kopalnico in se pod lučjo pogledal v ogledalo in okamenel: moje lasišče je bilo na zgornjem delu glave že zelo razredčeno, saj sem si skozi lase videl že glavo. Takrat sem si rekel ali pustim da bom kmalu plešast in si glavo obrijem ali pa bom poizkusil zadevo preprečiti in lase zgostit ter jih zadržati. Seveda sem se odločil, da bi lase rad zadržal. Moje znanje, raziskovanje  in dosedanje izkušnje z mnogimi obstoječimi izdelki so me pripeljali na dve rešitvi: minoxidil in finasterid(Propecia). Propecia je odpadla, razloge sem napisal že prej. Odločil sem se za minoxidil, saj gre za učinkovino za zunanjo uporabo z več milijoni zadovoljnih uporabnikov. Prebral sem vse možne informacije o minoxidilu in videl, da ob redni uporabi lahko mogoče izpadanje ustavim. Imel pa sem izkušnjo z minoxidilom v tekočini iz lekarne, ki mi je povzročil srbenje in rdeče lasišče. In odkril sem zelo popularen izdelek: peno z minoxidilom. Prednost pene je v tem, da je lažja za uporabo, manj draži lasišče in manj masti lasišče v primerjavi s tekočino. Plus pa je bil tudi ta, da vsebuje 5% minoxidila v primerjavi z lekarniško tekočino z 2% minoxidila. Torej 5% minoxidil z večjo učinkovitostjo. Začel sem z redno uporabo pene z minoxidl 5%, vsak dan zjutraj in zvečer. Odločil sem se, da si s fotoaparatom slikam lasišče, saj bom le tako videl razliko in napredek mojih las. Namreč napredek težje opazimo, ker si vsakodnevno gledamo v lase. Pri sliki pa sem lahko primerjal stanje na začetku in po nekaj mesecih uporabe minoxidila. Prvi dan uporabe sem si slikal lasišče, nato pa sem si lasišče slikal po približno 5 mesecih redne uporabe pene z 5% minoxidilom. In seveda stanje je bilo dosti boljše, še posebej ko se spomnim krize in šoka ki sem ga doživel v kopalnici pod lučjo ob pogledu na moje nekoč gosto lasišče.

Izpadanje las se je zmanjšalo, seveda lasje še vedno izpadajo, ampak pomembno je da na njihovem mestu tudi rastejo novi ob redni uporabi pene minoxidil 5%. Nekaj sem tudi pridobil na gostoti v primerjavi z začetno fazo uporabe. Sedaj pa upam, da uspem obstoječe stanje las in gostoto zadržati čim več let. Pač sem se sprijaznil, da bo potrebno uporabljati minoxidil 5% peno redno. Ampak raje to kot pa pleša, vsaj zaenkrat ;) Seveda so tudi dnevi, ko pač izpustim nanos minoxidila na lase, ko sem odsoten ali pa po umivanju las pustim včasih lasem da so brez minoxidila. Drugače pa redno uporabljam minoxidil in večjih stranskih učinkov nimam, mogoče se mi lasje mastijo hitreje. Občasno se mi pojavi tudi perhljaj, katerega pa sem imel občasuno tudi že v preteklosti.  Uporabljal sem Rogaine in tudi Foligain. Rogaine je bolj kompaktna pena in najbolj znana znamka. Foligain se hitreje topi in je cenovno ugodnejši. Izberete zase tistega, ki Vam bolj ugaja in je bolj prijazen vašemu lasišču, torej odvisno od vašega lasišča in pa kakšno vlogo vam igra cena.

Tako pač je, za ohranitev obstoječih las se bomo pač borili dokler bo šlo ;) Zaenkrat redna uporaba minoxidila daje razloge optimizem. Upam, da sem komu pomagal.

Zadnjič posodobil Ponedeljek, 06 Februar 2012 23:26
 
Zgodovina minoxidila PDF Natisni E-pošta

Zgodovina minoxidila

Minoxidil je bil pred več leti prvič uporabljen kot tabletka oz. v obliki tabletke namenjene za zdravljenje visokega krvnega tlaka. Ob uporabi le-te tabletke z učinkovino minoxidil so ugotovili, da ima zanimiv stranski učinek, minoxidil lahko povzroči povečano rast ali temnenje dlak na  telesu in opazno rast las. Prišli pa so tudi do ugotovitev da uporabniki minoxidila, ki so prekinili uporabo le tega, se jim je izpadanje las ponovno povrnilo  na prejšnjo  stopnjo v  60 dneh od prenehanja uporabe minoxidila. Danes nekaj podjetij proizvaja aktualne izdelke, ki vsebujejo 2% ali 5% minoxidil, ki se uporablja za zdravljenje plešavosti  in izpadanja las. Rogaine pod blagovno znamko v Združenih državah Amerike in Kanadi in Regaine v Evropi. Na voljo so v tekoči in pa sedaj tudi v penasti obliki, ki je zadnje čase zelo priljubljena pri uporabnikih. Izdelki, ki vsebujejo 5% koncentracijo minoxidila je rešitev, ki je namenjen moškim, medtem ko je 2% koncentracija minoxidila rešitev namenjena ženskam. Patent za minoxidil je potekel 11. februarja leta 1996.

Leta 2007 je bila izdelana nova linija to je pena z vsebnostjo minoxidil 5% in je tako učinkovita kot tekočina z minoxidil 5% pri zdravljenju na osnovi moškega  vzorca plešavosti oziroma genetskega izpadanja las in občutljivosti lasnih korenin na moški hormon DHT .

Zdravilo je v prosti prodaji v lekarnah, različnih trgovinah z tovrstnimi izdelki in v spletnih trgovinah, kot je www.izpadanjelas.com.

Zadnjič posodobil Sobota, 12 November 2011 15:39
 
<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL